Care este cuantumul ajutorului de inmormantare in 2022 si cum il puteti obtine?

Care este cuantumul ajutorului de inmormantare in 2022 si cum il puteti obtine?

Care este cuantumul ajutorului de inmormantare in 2022 si cum il puteti obtine?

Plecarea in lumea celor drepti a unei persoane iubite este un eveniment cu o incarcatura sentimentala enorma. Insa, din pacate, legea si obiceiurile bisericesti impun o perioada scurta de acomodare cu evenimentul. Astfel, veti fi nevoit sa puneti la punct destul de repede toate detaliile organizatorice si birocratice pentru demararea procesului de inmormantare.

 

Ajutor de inmormantare

 

La socul emotional se adauga si stresul legat de aspectul financiar. O inmormantare presupune costuri ridicate. Statul acorda un ajutor de inmormantare care acopera o parte din costuri. Chiar daca nu reprezinta o solutie completa, cu siguranta orice ajutor este bine-venit. Veti putea sa amortizati o parte din cheltuielile ce vor aparea.

 

Vestea buna este ca ajutorul de inmormantare a fost majorat in 2022. Incepand cu 1 ianuarie, salariul mediu brut s-a marit, iar acest lucru a determinat si cresterea valorii ajutorului de deces. Acesta se calculeaza in functie de valoarea salariului.

 

Cine poate beneficia de ajutor din partea statului?

 

Conform legii, in caz de deces al asiguratului sau al pensionarului, urmatoarele persoane beneficiaza de ajutor:

- sotul,

- sotia,

- parintele,

- copilul,

- tutorele legal

 

In cazul in care nu exista rude de gradul I sau tutore legal, persoana care a suportat cheltuielile inmormantarii si care poate face dovada acestui lucru va beneficia de ajutor.

 

In cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de inmormantare se acorda asiguratului sau pensionarului al carui membru de familie a decedat. In sensul legii, membru de familie inseamna:

 

- sot/sotie

- copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, dacă isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, copiii indiferent de varsta, aflati in intretinere, daca au devenit inapti pentru munca din cauza starii de sanatate inainte de implinirea varstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;

- parintii si bunicii oricaruia dintre soti

 

Cuantum pentru inmormantare in 2022

 

Valoarea ajutorului de deces se stabileste anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Cuantumul nu poate fi mai mic decat castigul salarial mediu brut.

 

Astfel, cuantumul este dupa cum urmeaza:

- 6.095 lei - suma acordata persoanelor asigurate in sistemul public de pensii sau in cazul decesului unui pensionar

- 3.048 - suma acordata in cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

 

Documente necesare

 

Acordarea ajutorului de inmormantare presupune efort si birocratie, care, din pacate, sunt inerente oricarei interactiuni cu statul. Astfel, veti avea nevoie de depuneti la Casa Judeteana de Pensii urmatoarele documente:

 

- cerere pentru acordarea ajutorului de deces

- certificat de deces in copie si in original

- acte de stare civila a solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar, in copie si in original

- dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile inmormantarii, in copie si in original

- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani, in original

- adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii in original

- adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana decedata avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, dupa caz

- dovada ca membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaratie pe propria raspundere a celui care solicita ajutorul de deces, dupa caz.

 

Pentru ca intelegem amploare si dificultatea perioadei dificile prin care treceti, suntem alaturi de dumneavostra si va oferim servicii funerare complete, la preturi accesibile si cu tot respectul cuvenit.