Cum se face cruce corect si ce simbolizeaza locurile insemnate pe corp in timpul inchinaciunii?

Cum se face cruce corect si ce simbolizeaza locurile insemnate pe corp in timpul inchinaciunii?

Cum se face cruce corect si ce simbolizeaza locurile insemnate pe corp in timpul inchinaciunii?


Una dintre indatoririle nescrise ale parintilor este sa isi invete copiii despre spiritualitate, sa fie buni crestini si sa ii creasca ”in cuvantul lui Dumnezeu”. Pe langa rugaciunile spuse in soapta sau cu voce tare, in taina noptii, mamele din lumea intreaga isi invata copilasii inca de cand au doar cativa anisori despre iubirea de Dumnezeu. Primul pas este sa-i invete cum se face cruce, un gest simplu, dar cu o incarcatura speciala.

 

Ce simbolizeaza semnul Crucii?

 

Inainte de a invata cum se face cruce corect, trebuie sa stii ce simbolizeaza si de ce este atat de important.

 

In semnul Crucii este prezenta Sfanta Treime, pentru ca suntem datori sa dam slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Astfel, in semnul crucii, noi marturisim cele mai profunde mistere ale credintei crestine: Trinitatea – Tatal, Fiul si Duhul Sfant – si lucrarea mantuitoare a lui Hristos pe Cruce, in Vinerea Mare. Combinatia cuvintelor si a actiunii este un crez – o declaratie de credinta. Noi ne consideram crestini prin semnul crucii.

 

Parintele Dumitru Staniloae sustine ca este nenatural sa vorbim de o cruce despartita de Hristos sau de un Hristos despartit de Cruce. Mai mult decat atat, acesta sustine ca atunci cand un crestin vede Sfanta Cruce, el se gandeste in mod firesc la Hristos Cel rastignit pe ea. Atunci cand crestinii isi fac semnul crucii, ii cer lui Hristos sa vina sa se intipareasca in ei cu puterea Crucii Lui cu care a invins moartea, ca ei sa primeasca puterea sa invinga toate faptele egoiste ce-i tin si-i afunda in moarte, potrivit crestinortodox.ro.

 

Cum se face cruce corect?

 

Semnul Crucii se face prin unirea degetului mare cu primele degete de la mana dreapta si prin strangerea celorlalte doua in palma. Unirea degetului mare cu primele degete de la mana dreapta exprima invatatura despre Sfanta Treime: marturisim trei persoane impreuna vesnice si egale, unite intr-o singura Dumnezeire neimpartita. In semnul Crucii este prezenta Sfanta Treime pentru ca suntem datori sa dam slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, pentru ca din iubirea lor de oameni s-a facut Fiul om si a primit moartea pentru noi.

 

Prin alipirea celorlalte doua degete in palma, rezumam invatatura despre Intruparea Fiului lui Dumnezeu. Inelarul si degetul mic alipite ni-L descopera pe Hristos, cunoscut in doua firi: omeneasca si dumnezeiasca. Prin aceste doua degete marturisim ca Hristos este in acelasti timp pe deplin Dumnezeu si pe deplin om, nu pe jumatate Dumnezeu si pe jumatate om.

 

Cum se face cruce: ce simbolizeaza locurile insemnate pe corp si ce spui in timpul inchinaciunii?

 

Astfel, cele trei degete impreunate se pun pe frunte (pentru a sfinti mintea), apoi se coboara pana la buric (pentru a sfinti simturile), de acolo, mana merge la umarul drept, iar apoi ea merge orizontal la umarul stang (pentru a sfinti puterea trupului).

 

In timp ce se face semnul Sfintei Cruci se rosteste:

 

- ”in numele Tatalui” - cand mana e pe frunte;

- ”si al Fiului” – cand mana coboara la buric;

- ”si al Sfantului Duh” – cand mana se duce de la un umar la celalalt;

- ”Amin” – cand retragi mana de la umarul stang. Nu spuni ”Amin” cand mana este la umarul stang, nu faci cruci strambe si rapide, nu faci cruce cu limba.

 

De ce e important sa stii cum se face cruce corect? Ce mesaj gresit transmiti?

 

Atunci cand iti faci semnul crucii, trebuie sa fii foarte atent si sa il executi corect, caci altfel simbolistica gestului tau se schimba radical. Spre exemplu, daca te opresti cu semnul Sfintei Cruci la piept si nu la buric, atunci crucea pe care o faci apare rasturnata si, fara sa vrei, vei transforma Crucea lui Hristos intr-o cruce satanista.

 

Una dintre greselile cele mai frecvente pe care o comiti atunci cand iti faci cruce este ca mana nu mai ajunge pana la umarul drept sau cel stang si se transforma intr-o miscare nedefinita in dreptul pieptului.

 

Trebuie sa stii ca a-ti face semnul Crucii nu este o simpla formalitate. Sfantul Vasilie cel Mare scria cu mult timp in urma ca: ”In Biserica, totul este bun si se face dupa randuiala”.

 

Semnul Sfintei Cruci este marturia vazuta a Credintei noastre. Evanghelia spune: ”Cel ce este credincios in foarte putin, si in mult este credincios” (Lc. 6,11).