Ritualuri de facut in diminetile de dupa inmormantare. Cum aduci linistea sufletului defunctului?

Ritualuri de facut in diminetile de dupa inmormantare. Cum aduci linistea sufletului defunctului?

Ritualuri de facut in diminetile de dupa inmormantare. Cum aduci linistea sufletului defunctului?

Diminetile de dupa inmormantare sunt dificile pentru familia indoliata, care inca nu este obisnuita cu ideea pierderii persoanei dragi. Ca un ultim omagiu adus defunctului, familia tine sa respecte si sa indeplineasca toate traditiile si obiceiurile crestine menite sa aduca linistea sufletului celui trecut in nefiinta.

 

Ritualuri de facut in diminetile dupa inmormantare:

 

  • Adusul apei:

 

Adusul apei este un ritual care se incepe chiar in dimineata urmatoare inmormantarii defunctului si este un ritual regasit in Biblie astfel: ”Si cel ce in nume de ucenic va da de baut numai un pahar cu apa rece unuia dintre acestia mici, adevar va graiesc Nu-si va pierde rasplata".

 

Apa se duce la cimitir numai dimineata, imediat dupa rasaritul soarelui, de catre fete tinere, cu varsta de pana in 12 ani sau de femei batrane. Ritualul presupune ca atunci cand se scoate apa din fantana, cel care o da mai departe trebuie sa rosteasca ”Primeasca sufletul lui...” sau ”Sa fie pentru sufletul lui...”.

 

In cadrul acestui ritual savarsit in diminetile de dupa inmormantare se da jumatate de galeata pentru inger si pentru ”Sfanta zi” si jumatate de galeata pentru sufletul mortului, pomenindu-se numele acestuia. Cel care primeste apa spune ”Bogdaproste”, dupa care transfera apa din galeata intr-o galeata proprie.

 

Numarul de galeti care trebuie adus in cele 40 de zile este de 44. Adusul apei nu are loc in ziua de duminica, motiv pentru care sambata se da un numar dublu de galeti: doua – daca e vorba de o apa; patru – daca e vorba de doua ape.

 

  • Slobozirea apei

 

La finalul celor 40 de zile in care sa da apa in diminetile de dupa inmormantare, urmeaza ritualul de ”Slobozirea apei” care marcheaza incheierea acestui ciclu sau eliberarea sufletului celui adormit. Indeplinirea acestui ritual este prima dintre manifestarile care au loc la implinirea celor 40 de zile de la moartea defunctului. Si acest ritual face parte tot din categoria obiceiurile care au loc in diminetile de dupa inmormantare.

 

Slobozirea apei are loc astfel: fetele care au adus apa se duc dis-de-dimineata la apa curgatoare cea mai apropiata. Se alege o apa curgatoare, deoarece este ”mai curata si mai limpede”. Femeia care vine sa slobozeasca aduce un toiag pe care leaga o lumanare, o naframa sau un batic, un stergar si flori.

 

De asemenea, aceasta aduce si o trocuta facuta dintr-un dovleac scobit, pe care urmeaza sa o lanseze pe apa. Fetele aduc cu ele creanga de alun pe care au tinut socoteala celor 44 de galeti. Aceasta este insemnata cu 22 de gropite pe o parte si 22 de cealalta, in total 44. Pe malul apei se pune o mica masa, compusa din colaci. Se infig in pamant 1 sau 3 lumanari, iar femeia care realizeaza slobozirea isi infige toiagul adus in pamant. Langa el, se pun obiectele care au fost date fiecarei fete la sfarsit: o galeata, un prosop sau batic, un material, trei colaci etc.

 

Toiagul ar fi pus pentru ca mortul sa aiba umbra la apa si sa fie ferit de furtuni. Apoi, se tamaiaza toate obiectele mentionate. In continuare, fiecare fata scoate 44 de cani din apa curgatoare, pe care le arunca pe mal.

 

  • Tamaierea mormantului

 

Este un alt ritual facut in diminetile de dupa inmormantare si are loc, la fel ca si adusul apei, tot pe la rasaritul soarelui. Tamaierea mormantului se realizeaza tot timp de 40 de zile – numaratoarea se incepe de la data ingroparii si nu de la cea a mortii. Tamaia o ofera, de obicei, familia persoanei decedate. Tamaierea se face inconjurand mormantul de trei ori, uneori prin miscarea vasului cu tamaia care fumega deasupra mormantului in semnul crucii. In timpul tamaierii, femeia care realizeaza ritualul poate rosti rugaciuni, precum: ”Tatăl nostru, „Doamne, iarta-l pe...!", „Sa-i fie tarana usoara!" etc.

 

Gestica si intregul ritual svarsit de femeie la mormant in timpul tamaierii seamana izbitor cu cea folosita de preoti in biserica.

 

  • Aprinderea de lumanari la mormant

 

La fel ca tamaierea, si aprinderea lumanarilor la mormant se face timp de 40 de zile in diminetile de dupa inmormantare. Lumanarile sunt oferite de familia defunctului si pot fi aprinse de persoana care se ocupa si de tamaierea mormantului in aceasta perioada.

 

Fiecare ritual efectuat dupa inmormantare are rolul de a aduce un omagiu persoanei pierdute. Toate au menirea de a ajuta sufletul persoanei trecute la cele vesnice sa-si gaseasca linistea pe lumea cealalta.

 

Casele noastre funerare va pot asigura consiliere funerara gratuita in aceste momente, astfel incat sa va asigurati ca veti indeplini toate obiceiurile si traditiile crestine. Totodata, va putem oferi si toate produsele funerare de care aveti nevoie pentru indeplinirea acestor obiceiuri, cat si pachete pentru pomenile si parastasele de dupa inmormantare.