Ce inseamna cand visezi coliva? Simbolistica si semnificatii in viata reala

Ce inseamna cand visezi coliva? Simbolistica si semnificatii in viata reala

Ce inseamna cand visezi coliva? Simbolistica si semnificatii in viata reala

Coliva este simbolul ceremoniilor funerare si are o simbolistica puternica in cultura crestina, cat si in memoria noastra emotionala. De ce a fost aleasa ca reprezentativa pentru ceremoniile de inmormantare? Coliva facuta din grau fiert reprezinta insusi trupul celui trecut in nefiinta, deoarece hrana principala a trupului omenesc este considerat a fi graul (din care se face painea).
 
Coliva este deopotriva si o expresie materiala a credintei in nemurire si inviere, deoarece este facuta din boabe de grau, pe care Domnul Iisus Hristos le-a numit simboluri ale invierii trupului: ”Dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune (vezi Ioan 12, 24 si I Corinteni 15, 36).
 
Mai mult decat atat, coliva facuta din grau zdrobit si fiert, indulcita cu miere, a fost darul lui Iisus pentru crestinii din Constantinopol, prigoniti de imparatul Iulian Apostatul. Domnul Iisus Hristos i-a sfatuit pe apostolii sai sa pretuiasca bobul marunt care moare ingropat in pamant, dar care ”va aduce roade”. La fel si trupul care piere dezleaga sufletul pentru a putea urca in Imparatia lui Dumnezeu.
 ce inseamna cand visezi coliva
In simbolistica crestina, graul curat si zdrobit, care se pune la fiert, reprezinta trupul celui care a parasit aceasta lume si care s-a hranit cu paine pe parcursul vietii. Mierea care indulceste coliva reprezinta calitatile si virtutile celui pomenit ori starea de bine a vietii vesnice, pe care credem ca cei decedati o dobandesc prin moarte. In ritualul slujbelor religioase, coliva reprezinta o ofranda pe care o aducem sufletelor decedatilor si este, in acelasi timp, si un simbol al credintei noastre in nemurirea sufletelor acestora.

Leganarea colivei cu mainile reprezinta pe de o parte o expresie a legaturii reale cu cei adormiti, pe de alta este un semn al invierii, asemanatori cu cel din Sfanta Liturghie. Coliva are o simbolistica importanta si in planul viselor, ea reusind sa transceada planul materialului si sa ne apara in vise, in diferite ipostaze.
 
Ce inseamna cand visezi coliva?
 
Visul este un proces imaginativ care reflecta conceptiile, grijile si preocuparile emotionale ale celui care viseaza. Visele ni se formeaza si ies la iveala modelate de propriile istorii de viata, de propriile ganduri si conceptii culturale. Totodata, visul este considerat a fi ”limbajul sufletului”. Mitropolitul Hierotheos Vlachos sustinea ca visele reflecta perfect starea sufleteasca in care ne regasim la un moment dat, daca suntem robi ai patimilor, robi ai daivolului sau robi ai lui Dumnezeu. Totodata, visele ne pot dezvalui sanatatea sau boala noastra, iar analizand visele si ceea ce-ti apare in vise poti afla multe lucruri despre sentimentele tale reale si profunde.
 
Asadar, aparitia colivei in vis nu este deloc imposibila, avand in vedere puternica simbolistica a acestui preparat in viata credinciosilor. In functie de modul in care coliva iti apare in vis, ea capata semnificatii diverse. Astfel:
 
  • daca visezi ca mananci coliva si iti place, atunci inseamna ca ii hranesti sufletul. Acest lucru se ”traduce” in viata reala ca esti multumit si satisfacut de faptele si felul in care te comporti;
  • daca visezi ca mananci coliva, dar nu iti place, atunci inseamna ca te otravesti. Acest lucru se traduce in viata curenta ca suferi din cauza actiunilor tale;
  • aparitia colivei in vis mai poate prevesti si moartea cuiva apropiat;
  • daca visezi ca gatesti coliva, atunci asta inseamna ca, in scurt timp, te vei bucura de castiguri moderate din activitatea ta;
  • daca visezi ca ai gatit prost / stricat coliva, atunci astea inseamna ca in viata ta pot aparea diverse griji si probleme.
 
Totodata, aparitia colivei in vis mai poate simboliza si nevoia de acceptare a unei situatii de viata actuale, cu care nu sunteti inca impacat pe deplin.
 
Alte superstitii despre coliva, intalnite la sate:
 
Intrebarea ”Ce inseamna cand visezi coliva?” este una ce apare frecvent mai ales in mintea persoanelor ce cred in superstitii. Coliva este, fara indoiala, unul dintre motivele de superstitii populare cu simbolistica profunda. Spre exemplu, in partea de nord a tarii, se spune ca atatea pacate i se iarta mortului pe lumea cealalta cate boabe de grau mananci din coliva lui.
 
Mai mult decat atat, in unele sate, credinciosii considera ca acest preparat ii apara de strigoi.
 
Un alt obicei specific zonelor rurale de la noi este ca din coliva sfintita in zilele Santoaderilor, imediat dupa Babele din martie, sa se dea pasarilor din gospodarie pentru a alunga ciuma si bolile dintre acestea.
 
Citeste si Acesta este cel mai bun moment pentru a rosti o rugaciune pentru pace!